Çocukların gelişimi her ne kadar bir bütün olsa da dil ve konuşma gelişimi oldukça geniş kapsamlı ve önemlidir. Doğumdan hemen sonra başlayan dil ve konuşma gelişimi okul yıllarına kadar devam etmektedir. Bu süre çok uzun gözükse de çocuğunuzu her yaşta farklı bir dil ve konuşma gelişim merdiveninde olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Özellikle çocuğunuzu akranlarıyla beraber vakit geçirirken dil ve konuşma seviyesini daha net görüp kıyaslayabilirsiniz. Farklı yaşlarda farklı seviyelerde çocuğunuzun geliştiğini görmeniz sizi de şaşırtacaktır. Ama bazen bazı ebeveynler şaşırdıklarına sevinmek yerine şüphe duymaya başlayabilirler. Aynı yaşta bir çocuğun iki hatta üç kelimeli cümleler kurarak konuşması ama sizin çocuğunuzun sadece isteklerini tek kelimeli ifadelerle anlatması, çocuğunuzdan daha küçük yaşta olan bir çocuğun konuşmasının anlaşılır olması ama çocuğunuzun konuşması sadece sizin tarafında anlaşılması bize aslında karşılaştığımız durum hakkında bir takım sinyaller sunmakta.
Eğer çocuğunuzun dil ve konuşma gelişimi olması gerektiği gibi değilse ne yapmalısınız ?
Böyle bir durumda işin uzmanınıza başvurmanız gerekiyor. Yani; dil ve konuşma terapistine gitmelisiniz.
Peki ne zaman dil ve konuşma terapistine gitmelisiniz ?
‘ ‘X yaşından küçük çocuklar terapiye başlayamaz.’’ ya da ‘‘Terapiye başlamak için Y yaşına kadar beklemeliyiz!’’ diye bir düşünce yoktur. Çocuğun iletişim, dil ve konuşma gelişimi akranları ile aynı seviyede değilse hangi yaşta olursa olsun çocuğunuzu daha fazla beklemeden dil ve konuşma gelişimine götürmeniz gerekmektedir.
‘‘Hocam ama biz bizim çocuğumuzun dil ve konuşma gelişimi normal mi değil mi bilmiyoruz. Çocuğumuzun dil ve konuşma gelişiminin risk altında olduğunu nasıl anlayabiliriz ? ‘‘
Dil ve Konuşma Terapistine Gitmeniz Gereken Risk Durumları
Çocuğunuz 9 Aylıksa ve babıldamıyorsa (ba ba ba ba demiyorsa)
Çocuğunuz 15 aylıksa ve 10-50 arası kelimesi yoksa
Çocuğunuz 18 aylıksa ve tutarlı olarak anlamlı bir şekilde üretebildiği kelimeleri yoksa
Çocuğunuz 24 aylıksa ve iki kelimeyi bir araya getirip iki kelimeli cümle kuramıyorsa
Çocuğunuz 24 aylıksa ve konuşmasının en az yarısı anlaşılır değilse
Çocuğunuz 3 yaşındaysa ve konuşmasını ebeveynleri dışında kimse anlamıyorsa
Çocuğunuz 3 yaşındaysa ve 3-4 kelimeli cümleler kurmuyorsa
Çocuğunuz 4 yaşındaysa ve akranlarıyla iletişime girmekte zorlanıyorsa,
Çocuğunuz 4 yaşındaysa ve soru sormakta zorlanıyorsa
Çocuğunuz 5 yaşındaysa ve kendisini kısa cümlelerle ifade ediyorsa, dil bilgisini doğru kullanmakta zorlanıyorsa, konuşma seslerini doğru üretmekte zorlanıyorsa
Daha fazla vakit kaybetmeden bir dil ve konuşma terapistine gitmenizin vakti gelmiştir demektir.
Dil ve Konuşma Terapisti Sena Kurtulmuş, kendi merkezinde dil ve konuşma gelişim seviyesi akranlarından geri olan okul öncesi çocuklarla çalışmaktan çok keyif almaktadır. Yukarıda yer alan belirtilerden en az birini çocuğunuzda gözlemlediyseniz bilgi ve daha fazlası için bizleri arayabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz.
Dkt. Sena Kurtulmuş
Gayet açıklayıcı ve faydalı bir yazı olmuş teşekkürler. Sena hanım benim merak ettiğim durum şöyle, 5 yaşında oğlumuz var ve bazı harfleri söyleyemiyor, kelimeleri anlamsızlaşıyor. Acaba zamanla yaşıtlarıyla sosyalleştikçe bu durum düzelir mi? Yoksa bir dil ve konuşma terapisi desteği almalı mıyız?
Sena hanım yazınızı okudum. Oldukça faydalı. Benim kızım 2 yaşında ve 20 tane kelimesi anca var. Ne yapmalıyım ?